FAQ

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Kan ik als zaalvoetbalclub ook deelnemen?

Ja dat kan zeker.

Kan ik me nog aanmelden?

De aanmeldtermijn is helaas verstreken. Maar als je toch iets kleins wilt organiseren op 12 juni horen we dat graag via denvd@knvb.nl.

Wanneer ontvang ik het promotiepakket?

Begin juni ontvangen alle deelnemende clubs het pakket voor De Nationale Voetbaldag.Als je 3 dagen voor De Nationale Voetbaldag nog geen pakket hebt ontvangen mail dit dan naar denvd@knvb.nl.

I.v.m. de KNVB Regio Cup heb ik weinig mogelijkheden om De Nationale Voetbaldag te organiseren, wat is jullie advies?

De KNVB Regio Cup wordt gespeeld op de normale wedstrijddagen van de jeugd en is altijd leidend. Ondanks dat dan de zaterdag bezet is met wedstrijden, zijn er diverse andere mogelijkheden. Je kunt denken aan andere activiteiten voor leden en niet-leden. En aan een moment op de dag wanneer er geen of minder wedstrijden zijn. Zodat je het voetbalveld kunt gebruiken.

Mijn aanvraag is afgewezen, wat moet ik doen?

Helaas voldeed de aanvraag niet aan de richtlijnen voor De Nationale Voetbaldag. Mocht je op basis van de richtlijnen van mening zijn dat jouw voorstel wél passend is, stuur dan een email naar denationalevoetbaldag@oranjefonds.nl met een duidelijk en onderbouwd heroverwegingsverzoek.

Waar moeten onze activiteiten aan voldoen?

Jouw vereniging doet mee aan De Nationale Voetbaldag. Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning en de toegang tot de handige toolkit, dient de dag te bestaan uit drie elementen:

 1. Een activiteit (op de voetbalvereniging)
 2. Samen (een verbindende activiteit)
 3. Doelgroep (uitnodigen van een groep mensen die nu nog niet of nauwelijks op de vereniging komen).
Hieronder een omschrijving van Element 1. Activiteit

Element 1 “Activiteit”

De vereniging organiseert een activiteit. Straks in de toolkit vind je de benodigde hulpmiddelen om deze activiteit te organiseren. Een draaiboek, een toernooi app, waardoor de commissie helemaal “ontzorgd” wordt bij de organisatie van deze activiteit.

Hoe kan ik een doelgroep uitnodigen?

Jouw vereniging doet mee aan De Nationale Voetbaldag. Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning en de toegang tot de handige toolkit, dient de dag te bestaan uit drie elementen:

 1. Activiteit (op de voetbal vereniging)
 2. Samen (daarnaast een verbindende activiteit)
 3. Doelgroep (uitnodigen van een groep mensen die nu nog niet of nauwelijks op de vereniging komen).
Hieronder een omschrijving van Element 3.

Doelgroep. De vereniging nodigt naast de eigen leden tevens een groep mensen (“doelgroep”) uit die nu nog niet/nauwelijks deel uitmaakt van de vereniging. Het is niet noodzakelijk dat deze groep ook deelnemer is aan de voetbalactiviteit, de groep kan ook uitgenodigd worden als gast of als vrijwilliger. In de toolkit vind je straks verschillende hulpmiddelen om deze doelgroep te vinden en uit te nodigen. Voorbeelden van doelgroepen:
 • via de leden: familie, collega’s, klasgenoten
 • via de buren: de wijk als geheel, een buurtclub
 • een gemeenschap in de wijk: buurthuis, bejaardentehuis, azc
 • een bijzondere sociale doelgroep: studenten, G-voetbal, e-sporters, ouderen 50+/senioren
 • 35+/jeugd 16-23, alleenstaanden/gezinnen, allochtonen/autochtonen, meisjes/dames, jongens/heren, werkzoekenden/werkgevers, etc.

Ik heb mijn NVD mail niet ontvangen, wat moet ik doen?

Vervelend dat je de mail niet gelijk hebt ontvangen. Aan te raden is om in je spam inbox te kijken. De mail wordt ook door onze partner het Oranje Fonds gestuurd, handig om daar ook op te zoeken. Mocht je de mail dan nog niet hebben gevonden, mail dan naar denvd@knvb.nl

Ik wil de Nationale Voetbaldag graag combineren met een Oranjefestival kan dat?

Dat kan natuurlijk. Je komt in aanmerking voor een financiële bijdrage als je in je plan goed aantoont dat het gaat om het verbinden van mensen en het betrekken van leden én niet-leden bij de dag. En dan met name ook mensen die jouw club niet zo gemakkelijk weten te vinden.

Mag ik het aangevraagde budget gebruiken voor de organisatie van het Oranjefestival?

Het gaat echt om de organisatie van een activiteit waar je een nieuwe doelgroep voor uitnodigt. Dit is naast de jeugd die je uitnodigt voor het Oranjefestival.

Wat gaan we organiseren op de Nationale Voetbaldag?

We gaan natuurlijk lekker voetballen op De Nationale Voetbaldag! Je kunt zelf bepalen hoe je het regelt. Houd je wel aan de COVID-19-maatregelen. Vandaag betekent dit, dat leden onder de 27 jaar gewoon kunnen voetballen en de rest in groepjes van vier personen kan spelen (op 1,5 meter afstand). Naast, of in plaats van, een voetbaltoernooi kun je ook iets anders doen. Wat denk je van een mini-dartcompetitie, e-sportsdag of een gigantisch levend dambord? Of een openlucht sjoeltoernooi. Misschien bedenken jullie wel een gezellige fietsroute langs mooie momenten uit de clubgeschiedenis. Een gezellige, gezonde social-distance-picnic op een van de velden kan natuurlijk ook altijd.

Wat is De Nationale Voetbaldag?

Na een pittig jaar staan op de Nationale Voetbaldag voetbalverenigingen schouder aan schouder. We laten zien wie we zijn door een activiteit te organiseren voor iedereen uit de buurt. Leden én niet-leden én coronaproof. De Nationale Voetbaldag vindt plaats op zaterdag 12 juni 2021. De Nationale Voetbaldag begint met een gezamenlijke warming-up, georganiseerd door de KNVB en het Oranje Fonds. Overal in Nederland staan de deelnemers op hetzelfde moment klaar. Vandaag betekent dit, dat deelnemers onder de 27 jaar op het veld staan (op 1,5 meter afstand). Iedereen die niet naar de club kan, mag of wil komen, doet mee via een online live-verbinding. Als jouw club meedoet, organiseer je op zaterdag 12 juni een activiteit voor leden én niet-leden. En laat daarmee zien dat jouw club een ontmoetingsplek is voor iedereen.

Wat krijgen clubs die meedoen?

 1. Je krijgt hulp bij de organisatie met tips, tricks en communicatie
 2. Je krijgt een financiële vergoeding (max. 400 euro)
 3. Je krijgt een pakket (t.w.v. 60 euro) om de activiteiten feestelijk aan te kleden

Wat kan ik organiseren als verbindende activiteit?

Jouw vereniging doet mee aan De Nationale Voetbaldag. Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning en de toegang tot de handige toolkit, dient de dag te bestaan uit drie elementen:

 1. Een activiteit (op de voetbalvereniging)
 2. Samen (een verbindende activiteit)
 3. Doelgroep (uitnodigen van een groep mensen die nu nog niet of nauwelijks op de vereniging komen).
Hieronder een omschrijving van Element 2. Samen.

Element 2 “Samen” Op De Nationale Voetbaldag vragen we verenigingen om op de vereniging activiteiten te organiseren die de leden en de genodigde mensen (uit de “doelgroep”) samenbrengen. In de toolkit vind je straks verschillende hulpmiddelen om dit uit te voeren, zoals bijvoorbeeld spelletjes.

Voorbeelden van verbindende activiteiten:
 • Samen…. voetbalspelletjes: voetbalskills, penalty’s, hooghouden, etc.
 • Samen…. iedereen doet mee: (voetbal)quiz, bingo, kaarten, springkussen
 • Samen…. eten: social-distance-picnic, lunch
 • Samen…. muziek: jonge DJ, dansactiviteit
 • Samen…. delen: een ruilactie of een actie voor een goed doel of om de genodigde doelgroep (financieel) te ondersteunen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de financiële bijdrage?

Jouw vereniging doet mee aan De Nationale Voetbaldag. Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning en het pakket, dient de dag te bestaan uit drie elementen:

 1. Een activiteit (op de voetbalvereniging)
 2. Samen (een verbindende activiteit)
 3. Doelgroep (uitnodigen van een groep mensen die nu nog niet of nauwelijks op de vereniging komen)
De omschrijving van deze elementen dien je in bij het Oranje Fonds. De belangrijkste criteria en voorwaarden die verbonden zijn aan de financiële bijdrage zijn:
 • Jouw club is een voetbalvereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een eigen bankrekening. 
 • Jouw Nationale Voetbaldag-activiteit vindt plaats op  12  juni 2021.
 • De activiteit past bij het karakter van De Nationale Voetbaldag: op 12 juni worden activiteiten georganiseerd voor leden én niet-leden. Contact tussen mensen staat daarbij centraal. Sport en andere activiteiten kunnen daarbij samengaan, op de vereniging en eventueel voor de buurt.
 • Je  organiseert een (online) activiteit bij de voetbalvereniging en betrekt daarbij allerlei mensen binnen en rondom de vereniging. Ook, of eigenlijk juist, de mensen voor wie meedoen bij de vereniging niet vanzelfsprekend is.
 • Per club/locatie kan één financiële bijdrage worden aangevraagd. Als jullie vereniging meerdere locaties heeft, kun je per locatie een bijdrage aanvragen.
 • De vergoeding voor eten en drinken bedraagt maximaal € 200,-. 
 • Je kunt maximaal € 200,- van de financiële aanvraag besteden aan honoraria voor artiesten (clowns/zangers/etc.) of trainers. Let op de huidige COVID-19-maatregelen.
 • Je kunt goederen aanschaffen wanneer deze eigendom worden van de vereniging en ondersteunend zijn aan de sociale activiteiten die tijdens De Nationale Voetbaldag georganiseerd worden (uit te reiken prijsjes mogen ook).
 • Je kunt géén aanvraag indienen voor investeringen die geen relatie hebben tot de activiteiten van De Nationale Voetbaldag. Denk hierbij aan de renovatie van de dug-out of de aanschaf van zonnepanelen.
 • De kosten moeten in verhouding staan tot de activiteit en het aantal verwachte aanwezigen.
 • De activiteit wordt uitgevoerd met inachtneming van de geldende COVID-19-maatregelen.

Waarom doen clubs hieraan mee?

De Nationale Voetbaldag is dé dag om het amateurvoetbal te vieren. Door mee te doen aan deze mooie dag kun je meer betekenen voor jouw wijk. Je geeft nog meer betekenis aan jouw maatschappelijke rol als voetbalclub. Daarnaast kan deze dag leiden tot aanmeldingen van nieuwe leden en nieuwe vrijwilligers. Bovendien gaan wij je helpen met onder andere de tips en tricks en de financiële ondersteuning.

Waar kan mijn club terecht met vragen of voor hulp bij de organisatie?

Op de website zullen wij alle informatie plaatsen. Hier verschijnt ook informatie over de regiobijeenkomsten en kennissessies. Mocht je hier toch niet het antwoord op jouw vraag kunnen vinden, dan kun je altijd mailen naar denvd@knvb.nl. Daarnaast zijn de verenigingsadviseurs natuurlijk ook altijd beschikbaar voor vragen.

Meer veelgestelde vragen

Op deze pagina staan nog meer vragen en antwoorden. We hopen dat je vraag erbij zit. Mocht je er niet uitkomen, mail dan naar denvd@knvb.nl

Hoeveel clubs doen er mee?

Er doen dit jaar ruim 500 clubs mee aan de Nationale Voetbaldag. En we willen ervoor zorgen dat dit aantal elk jaar groter wordt.

Kan ik ook op een andere dag dan 12 juni de NVD organiseren?

Nee dat kan niet. We hebben er (dit jaar) voor gekozen om de dag te verbinden aan Euro2020 (het openingsweekend) en de dag als collectief, met alle voetbalverenigingen samen, te vieren. Die dag is zaterdag 12 juni.

Waarom organiseert de KNVB De Nationale Voetbaldag?

De Nationale Voetbaldag is ontstaan vanuit het EK. Om aandacht te geven aan de maatschappelijke waarde van clubs. En om ervoor te zorgen dat ze nóg meer kunnen betekenen in de regio. Voetbalclubs zijn een plek van ontmoeting en bron van verbinding. Leden delen veel meer dan een goeie pot voetbal. Verenigingen werken vaak al decennialang op een positieve en natuurlijke manier aan een sterk sociaal netwerk. Ze brengen generaties bij elkaar, verbinden mensen van allerhande komaf en zijn de motor voor activiteiten in de buurt.

Hoe weet ik welke groep niet-leden mijn club uit kan nodigen?

Welke groep dit is, bepaalt jouw club zelf. De eerste stap die je kunt zetten is bekijken welke andere maatschappelijke organisaties er in jouw buurt zijn. Misschien een wijkcentrum, verzorgingshuis of een buurtvereniging. Ook de gemeente kan je verder helpen. Als je hier niet helemaal uitkomt, dan kan je in de regel vaak goed terecht bij de gemeente waar jouw club onderdeel van is, of bij het sport service bedrijf. Zij weten meestal welke doelgroepen er zijn en hoe deze groep te benaderen is. Maar ook de KNVB gaat hierbij helpen (check hiervoor de toolkit op deze website).